SKÁKAVKA

Skákavka pruhovaná (Salticus scenicus)- zvláštní pavouk, který z profilu vypadá jako mimozemšťan.



Žije u nás i ve velkých městech .Můžeme ji pozorovat na slunných a bezvětrných stěnách domů a na kamenech. Často tohoto pavouka najdeme v dubových lesích a na suchých loukách, ale i u potůčků . Při chladném počasí se ukrývá v pavučinové rource.





Na svou kořist číhá na místě ozářené sluncem, často se vrhá i na mouchu větší než je sama.Jakmile ji spatří, plíží se pomalu na potřebnou vzdálenost, za sebou neustále táhne jemné vlákno, které při zastavení zakotvuje, aby v případě, že mine cíl, nespadla příliš hluboko.



Skákavka má nejlepší zrak ze všech pavouků.








Pavouk je dlouhý 5-7 mm, černobíle příčně pruhovaný. Má zavalité tělo a nápadně krátké nohy. Čtyři velké oči jsou umístěny v řadě na čele, za nimi v druhé řadě jsou 2 menší oči a za nimi v třetí řadě jsou ještě další dvě oči. To umožňuje pavoukovi pozorovat pohyb kořisti, aniž by hýbal svým tělem.





Skákavka se nejdříve plíží ke kořisti a pak na ni asi z 1 cm vzdálenosti bleskově skočí. Kořist ihned kousne a vpustí do ní jed, to kořist usmrtí. Pro lov využívá toho, že dobře vidí, proto také loví převážně ve dne a hlavně za slunečného počasí.




Zajišťuje se hedvábným pojistným vláknem, aby nemohla při chybném skoku na kořist spadnout. Živí se hmyzem, larvami. Často uloví větší kořist, než má velikost vlastního těla. Samečkové mají velké chelicery







Skákavka je jediným pavoukem, jejíž oči dovedou předmět rozlišovat nezávisle od jeho pohybu.



Většina pavouků pohrdá mravenci. Skákavka, která spatří pohybujícího mravence, ho dále nebere na vědomí. Ale mrtvý mravenec nevypadá jako mravenec, protože postrádá charakteristickou chůzi a svérázné pohyby podle nichž se pozná. Skákavka se k němu opatrně plíží, zkoumá, skočí a znechuceně odběhne, jakmile shledá, co to je





U tak výkonných skokanů by se dalo předpokládat, že budou mít prodloužené zadní nohy jako kobylky, klokani nebo blechy. Skákavka má naopak delší nohy přední. Ke skoku však používá pravděpodobně nohy zadní a přední ji slouží k uchopení kořisti.



Rozmnožování: Samička upřede hedvábnou buňku, do které naklade vajíčka. Buňku uloží mezi rostliny, do mechů, na kůru, do štěrbin či spár. Vajíčka samice hlídá až do vylíhnutí







Skákavka se může pohybovat po hladké zdi i po skle, protože má vyvinuty zvláštní nohy s přísavkami. Přísavka se nazývá scopula, je složena z množství přilnavých chloupků a umístěna na konci pavoučí nohy mezi drábky.




U samečka skákavky pruhované můžete vidět pod makadly rozevřená klepítka. Každé klepítko má dva články: základní, který je na vnitřní straně opatřen dvěma špičatými zoubky a z článku koncového, který má vzhled mírně zahnutého drábku. Na základní článek je nasazen pohyblivým kloubem a poblíž koncového hrotu na něm nepatrným otvůrkem vyúsťuje jedová žláza.








Zajímavý je způsob lovu skákavky pruhované. Usedne-li v blízkosti pavouka moucha, zaregistruje jí skákavka postranníma očima a natočí se k ní čelně, aby jí mohla sledovat svýma hlavníma očima, které umožňují velmi přesné vidění.





Pak se pomalu přibližuje - plíží a když se dostane do dostatečné blízkosti, vyskočí a zmocní se kořisti. Před skokem se vždy připevní jistícím vláknem, takže při chybném skoku nemůže spadnout.







Skákavky jsou malinké a krásné. Už je umím najít, ale problémem je, že se nejvíce ukazují na prudkém slunci a pro mne je oříšek je dobře vyfotit.
Uvítám radu, jak na to...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

VÝVOJ ŽÁBY

KŘIŽÁK ČTYŘSKVRNNÝ

Křižák obecný