KŘIŽÁK - PELÍŠKY

Křižáci mají své pelíšky většinou na konci vysoké trávy nebo byliny. Často si vláknem trávu ohnou a vytvoří si tak svůj domeček.



Někdy je také najdu na drobných kvítkách spojených pavučinkou k sobě.



Z tohoto pelíšku vždy vede podpůrné vlákno k zemi. Křižák ho vyrobí tak, že padá k zemi a z předavých bradavek na konci zadečku souká vlákno. Těsně nad zemí se zastaví a po vlákně vyleze zpět nahoru,zpevňuje podpůrné vlákno dalším,které souká zadníma nohama. Smyčka se vznáší ve vzduchu a křižák čeká, až se uchytí na trávě.




Když se vlákno uchytí, křižák po něm šplhá nahoru a dolů a připojuje k němu další a další vlákna.
Závěsné lano je hotové a může začít stavba pavučinové sítě.




Většinou vydrží na jednom místě dost dlouho. Křižák mění stanoviště a tká nové závěsné lano pouze v tom případě, že byla tráva ohnuta nebo zlomená.




Křižáci při tkaní sítě začnou od středu, utkají paprsky, které se rozbíhají do různých stran na podpůrné větvičky nebo stébla trávy. Paprsky jsou stejnoměrně od sebe vzdáleny a tvoří krásnou souměrnou síť.
Jejich počet je různý - 21,32 a 42, podle druhu křižáka.



Pak vstoupí do středu a opisuje kolem všech paprsků spirálu z velmi tenkého vlákna,které zesiluje a závity spirály se zvětšují. Po dokončení spirály ještě zbývá vyplnit rohy. Střídavými pohyby jedním a druhým směrem klade napjaté paprky vlákna a ta,která se mu do jeho mistrovského díla nehodí,sbalí a zanechá jako malinkatou kuličku v síti.





Středovou kuličku,která sloužila jako orientační bod celé stavby, na závěr sní.



Křižák pruhovaný a křižák skvostný ještě musí své dílo podepsat a proto vytvoří ve středu klikatou širokou bílou stužku.Tento křižák také neodchází ze své pavučinky do pelíšku, usadí se do středu, právě na svůj podpis a s roztaženýma nohama čeká na kořist.




Křižáci a hlavně mladí budují své sítě skoro každý den. Navečer slezou ze svých pelíšků na porušenou pavučinu, sbalují vlákna do kuliček a jako velkou pochoutku je sní. V žaludku se mu rozpustí a rozmnoží jeho zásobu hedvábí.




Když večer křižák síť dokončí , čeká již jen na kořist. Jestliže se mu pavučina potrhá, opraví ji pouze dvěma vlákny jako záplatu a novou si postaví, až je stará již moc potrhaná. Pouze křižák hranatý si tká pavučinu každý den.




Na podzim, když křižák pruhovaný a křižák skvostný potřebují svá hedvábná vlákna na vybudování váčků pro vajíčka, již velmi málo opravují své pavučinky a často je vidím pouze na zbytku svého podpisu - bílé klikatiny.




Při hledání a prohlížení pavoučích pelíšků jsem si všimla, že pouze samička a sameček křižáka obecného žijí v pelíšku spolu. viz foto č.6.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

VÝVOJ ŽÁBY

KŘIŽÁK ČTYŘSKVRNNÝ

Křižák obecný