VÝVOJ ŽÁBY

Blíží se jaro, led v našem jezírku začne roztávat a já jsem zvědavá, kdo přežil. Snad to bude lepší než vloni,protože jsme udělali dost opatření, aby hladina zůstala v jednom místě stále nezamrzlá.

Vloni jsem pozorovala a fotila vývoj žáby.
Brzy na jaře, jen co slezl sníh a rozkvetly krokusy se objevily žáby. Ropucha obecná se páří docela dlouhou dobu, nenechá se vyrušit fotografem a nerozpojí se ani když je přenesete na jiné místo. To jsem musela udělat kvůli našim psům.




Samička ropuchy pak nakladla do jezírka velké množství vajíček mezi zelené listy vodních rostlin a během pár dní jsme měli chuchvalce po celé vodní ploše. Manžel se moc zlobil a chtěl vajíčka odlovit, ale já ho přesvědčila, aby je nechal, že malé žabky, až se vyklubají, opustí jezírko a ještě mu pulci budou vodu čistit. Podařilo se.



Zajímavé bylo, že ropuchy se již nevrátily, ale skokan si chodil vajíčka hlídat.




Uvnitř vajíčka se vytváří pulec, který se po 10 dnech vyprostí z vaječného obalu a pomocí lepkavého sekretu se přichytí na vodní rostlinu. Ústa má ještě zavřená.
Po 4 dnech otvírá ústa a začíná plavat. Živí se rostlinou potravou, později přidá živočišnou. Zatím má pulec jenom tělíčko a ocásek.
Bylo jich hrozně moc,hladina byla skoro černá.



Táta skokan se chodil stále dívat. Někdy zůstal v jezírku, jindy se pár dní neukázal, možná i proto, že v té době do jezírka každý den zavítala užovka.
Jednou jsme hodili při snídani do jezírka piškot. Byl sice určený pro rybičky, ale pulci byli rychlejší. A od té doby jsme přikrmovali.




Bylo zajímavé pozorovat boj pulců o kousek chleba. Pořád kormidlovali ocásky a tím roztočili sousto dokolečka.Vždy jedním směrem.



Tady je horní pulec již s předními a zadními nožkami, pod ním pulec jen se zadními.
Po osmi týdnech se začaly utvářet zadní nohy. Žábry mizí a utvářejí se plíce. Pulec se začíná nadechovat na hladině.
Přední nohy se začínají vytvářet asi v 10 týdnu.
Pak začíná mizet ocásek a malá žabka opouští vodu. Musí se dostat na kámen nebo list, jinak by se utopila.



Na tomto pulečkovi se chtěla pochutnat znakoplavka obecná. Tento vodní hmyz plave ve vodě břichem nahoru a živí se drobnými vodními živočichy. Jak je vidět nepohrdne ani pulci ani malými rybkami.



Okusovala pulečkovo ocásek.



Chodila jsem každé ráno okukovat, kdy už žabičky začnou opouštět jezírko. A pak začalo rojení...
Stovky malinkatých žabek posedávalo na kamenech, některé se již odvážily do trávy a pod nohama nám poskakovaly.
Do týdne bylo po všem. Některé se dostaly do skleníku a tam se jim asi líbilo, spoustu jich sezobali ptáci, některé jsme určitě zašlápli.
A manžel byl konečně spokojený...v jezírku bylo čisto.
Já se těším na letošní jaro, až to znovu vypukne.






No nejsou krásné ?


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KŘIŽÁK ČTYŘSKVRNNÝ

Křižák obecný