PÁŘENÍ SLEPÝŠŮ

Když naše Mia objeví nějakého návštěvníka naší zahrady, začnš tak zvláštně poštěkávat. A to se stalo. Hned jsem tam běžela a ona sledovala dva slepýše, zakousnuté do sebe. Slepýši vylezli ze své skrýše v kamenné zítce a nastalo páření.
Když se jedné lokalitě vyskytuje více samů, dohází mezi nimi k souboji. Zakousnou se za hlavou, ale neublíží si. Mají v čelisti jen drobné zoubky, které neprokousnou sokovi kůži.





Slepýši mají ve zvyku si při páření samici udržet také tímto způsobem - zakousnutím. A ještě jednu zvláštnost mají...mají dva penisy - hemipenis, neboli párový rozmnožovací samčí orgán, pokrytý drobnými výrůstky, aby nevyklouzl z kloaky samice.






K rozmnožování však používá jen jeden penis, většinou na té straně, která je blíž k samici.




Slepýš není had, ale ještěrka se zakrněnýma nohama. Mají také, na rozdíl od hadů, skutečná oční víčka a jsou schopni oči zavřít.




U nás žije pouze jeden druh a to slepýš křehký. Protože je často považován za hada a dochází ke zbrklému zabití, je chráněn jako ohrožený druh.




Slepýši jsou vejcorodí a samice přivádí na svět 10 až 15 mláďat, někdy i více.



Mají v přírodě, kromě lidí a aut, mnoho nepřátel z živočišné říše. Pochutnají si na nich lišky, ježci, prasata, ale i různí ptáci. Mláďata padnou za oběť zmijím a ropuchám.



Pak vše skončilo. Myslím, že k páření ani nedošlo, protože jsme s Miou rušili. A nebo možná ano a my se dočkáme mláďátek.


Fotky jsou tentokrát rozlišné, fotila jsem dvěma aparáty. Na kvalitě je rozdíl mezi kompaktem a zrcadlovkou opravdu vidět.
Nejlépe dopadlo video. Nevím ale, jak vložit video na blog.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

VÝVOJ ŽÁBY

KŘIŽÁK ČTYŘSKVRNNÝ

Křižák obecný